Undgå benzodiazepiner abstinenser med professionel misbrugsbehandling

02 september 2020
Astrid Pedersen

Et afhængigheds betinget misbrug af euforiserende stoffer er ikke nødvendigvis heroin afhængighed – og en misbruger er ikke altid stiknarkoman. I Danmark udgøres et af de største sundhedsmæssige problemer af afhængighed – ikke af de såkaldte hårde og ulovlige stoffer, men af fuldt legal læge ordineret medicin.

Dette forhold er problematisk på rigtig mange områder. Især fordi de misbrugsramte personer kan have endog meget svært ved at erkende deres afhængighed og at anerkende at der skulle være tale om et problem.

Hvordan bliver man misbruger af receptpligtig medicin?

Det kan nemlig virke ganske selvmodsigende at receptpligtig medicin skulle kunne være farlig og udgøre et misbrugs relateret problem.

De fleste mennesker, som modtager en recept på eksempelvis smertestillende eller angst dæmpende medicin fra deres læge, vil umiddelbart ikke kunne se det problematiske i at tage medicinen som anvist. Men desværre vil mange mennesker, som har en medfødt prædisposition for udvikling af afhængighed, kunne få svært ved at undvære medicinen – også efter at dens primære formål er aftjent.

Det vil sige at man, selv om smerten er ophørt, vil have brug for medicinen fordi kroppen har udviklet en afhængighed af den. Som oftest vil man som pillemisbruger også meget hurtigt udvikle det der kaldes tolerans, hvilket betyder at der skal mere og mere til af det pågældende stof førend man kan fungere. Og så er man ude på et meget farligt skråplan.

Hvordan kommer man ud af medicin afhængighed?

Måske tror du at du når som helst kan stoppe indtaget af receptpligtig medicin. Dette kan dog være meget risikabelt. Opioider kan give abstinens symptomer som er mindst lige så alvorlige som dem en heroin afhængig person oplever under en ”kold” tyrker. Og benzodiazepiner abstinenser er heller ikke til at spøge med.

Derfor bør du søge hjælp til afgiftning og afvænning hos et professionelt behandlingscenter. Du kan læse mere på behandlingscentersoebypark.dk