Lad din lokale tandtekniker fremstille dine tandproteser

05 august 2022
admin

editorial

Når vi bliver ældre, vil tandkødet som regel blive svagere. Dette kan føre til at vi mister nogle af vore tænder.

Du kan også være så uheldig at være blevet ramt af parodontose, som har afstedsommet, at tænderne ikke sidder nær så godt fast som de plejer. Eller du kan komme ud for et traume, hvor du ødelægger en eller flere tænder samt din kæbe, hvilket umuliggør isættelse af tandimplantat.

I alle tilfælde nævnt oven for kan det blive nødvendigt med en tandprotese. I det følgende kan du læse mere om hvad en tandprotese er, og hvordan sådan én bliver til.

Hvad er en tandprotese?

En tandprotese er en kunstig erstatning for en eller flere tænder. Den kaldes også en falsk tand eller et tandlægeapparat. En tandprotese kan være aftagelig eller fastsiddende. En aftagelig tandprotese (RDP) kan patienten selv tage ud og sætte ind igen, mens en fastsiddende tandprotese (FDP) er fastgjort til de eksisterende tænder eller implantater, der omgiver den.

Den mest almindelige type FDP er broer, som også bruges til at erstatte en eller flere manglende tænder. En anden type FPD er proteser, som anvendes, når alle naturlige tænder er gået tabt.

tandproteser

Hvad er forskellen på broer og proteser?

Selv om broer og proteser tjener samme formål, er der nogle vigtige forskelle mellem dem. Tandproteser er lavet til at passe tæt over tandkødet, mens broer normalt fastgøres til de eksisterende tænder eller implantater, der omgiver den tomme plads.

Broer kan være fremstillet af forskellige materialer, herunder guld, porcelæn eller en kombination af disse metaller. Tandproteser er normalt fremstillet af akryl eller plast.

Hvordan fremstilles proteser og broer?

Tandteknikere fremstiller proteser og broer i samarbejde med en tandlæge. Tandlægen undersøger først patienten og kommer derefter med forslag til udformningen af tandlægeapparatet.

Tandteknikeren tager aftryk af patientens tandkød og eventuelle resterende tænder og støber en model ved hjælp af et særligt tredimensionelt (computer)program. Ud fra modellen støber tandteknikeren en støbeform, som danner grundlaget for den færdige protese.

Du kan læse mere på https://protesetand.dk/services/.