Hvad kan man lave fliselægning på?

05 maj 2021
Anders Lundtang Hansen

Du har måske nok regnet ud, at vi i denne artikel skal tale lidt om underlægningen til fliser, som man skal lægge.

Lad os sige, du skal lave fliselægning i Hillerød. Dette eksempel bruger vi for at gøre det lokalt, men også fordi vi så kan udelukke sådan nogle eksempler som arktiske områder og sumpe i USA, hvis man havde sådan nogle steder at skulle lægge fliser.

Man smider jo ikke bare fliserne tilfældigt, når de skal lægges ud, for selv de mennesker, der ikke går så meget op i mønstre, vil jo gerne have dem lagt på en måde, så de støder mod hinanden og ligger tæt.

Men det er jo ikke ligesom at bygge et hus med mursten, hvor man har mørtel til at binde fliserne sammen.

Her hjælper tyngekraften dog til, og med tiden sætter de sig også i underlaget, men hvad er underlaget her i Hillerød?

Underlaget skal være solidt og tæt til fliselægning

Man bør sørge for, at underlaget er plant, for ellers kommer man til at skulle lave fliselægningen i flere etager og måske forhøje eller sænke områder, og så skal fliserne også skæres til.

Dernæst skal underlaget gerne være solidt og holdbart, hvorfor man skal fjerne grene og andre sager, der gør områder ujævnt; og kan man holde sig til at have arealet af det samme materiale, så er det også at foretrække.

Derfor ser man også mange lægge sand ud, hvor man vil have den her terrasse for eksempel med fliserne, da man så kan stampe sandet ned med maskiner eller manuelt, hvorved man også kan få underlaget i vater.

Så er det ellers bare med at lægge fliserne.

Så det er værd at gentage: Man skal gerne have underlaget i det samme materiale uden ukurante sager; underlaget skal ligge tæt pakket, og så skal man have det i vater.